Prešovský Ekopark v lete

23.07.2014 Prešov

Prešov, 23.7.2014 - Správa Ekoparku vyhlásila začiatkom leta súťaž pre deti a mládež - prázdninujúcich návštevníkov Ekoparku. Do tejto súťaže je stále možnosť zapojiť sa, stačí, ak návštevník vlastnoručne nakreslí to, čo sa mu pri návšteve Ekoparku najviac páčilo. Okrem tohto revitalizácia tohto areálu pokračuje aj počas letných mesiacov a súčasne sa pripravujú ďalšie aktivity na nasledujúcu sezónu.
Po prvej etape, ktorá bola zameraná na zveľadenie oddychovej zóny a bezpečnosť, pokračujú práce na revitalizácii Ekoparku v rámci druhej fázy nevyhnutnej na to, aby bol v priebehu prázdnin park k dispozícii na komfortné, bezpečné a zmysluplné využitie času pre deti a ich rodičov. Po ukončení prác veľkých mechanizmov sa opätovne začne s výsadbou zelene, drevín, kvetov a záhonov vrátane lavičiek, cieľom je aj označiť vzácne dreviny aj s popisom, čím by vznikol náučný chodník. „Ukazuje sa, že revitalizácia tohto areálu bola správnym krokom, keďže sa obnovila oddychovo-relaxačná zóna a navyše sa rozširuje aj o oblasť výskumu a vzdelania,“ uviedol primátor Pavel Hagyari.
Začiatkom tohto leta sa v tejto súvislosti prehĺbila a zintenzívnila spolupráca TSmP, a.s. s Prešovskou univerzitou v Prešove v rámci celkovej revitalizácie EkoParku Holá Hora. „Rokujeme s Prešovskou univerzitou o prenajatí priestorov v spodnej časti historického domu, kde by mali byť vytvorené priestory pre edukačnú a výskumnú činnosť a taktiež, v rámci absolventskej praxe študentov je možnosť, aby pripravovali časť programov pre vzdelávanie detí materských a základných škôl,“ priblížil detaily spolupráce Jozef Višňovský, riaditeľ TSmP, a.s. „Na hornom poschodí objektu chceme zriadiť salónik s poľovníckymi trofejami ulovenými v mestských lesoch a s informáciami o zaujímavostiach. Daný priestor by mal slúžiť aj ako mestský reprezentatívny priestor,“ doplnil J. Višňovský.
V mesiaci september sa okrem toho plánuje v EkoParku Holá hora zorganizovať podujatie s environmentálnou tematikou. Na svoje si prídu priaznivci hudby, odborných besied, deti sa budú môcť realizovať v tvorivých envirodielňach, ktoré sa budú niesť v kontexte ochrany životného prostredia a prírody. Po odbornej stránke prípravy tohto podujatia by garantom mala byť podľa slov riaditeľa práve Prešovská univerzita.
Rovnako sa v týchto dňoch môžu deti a mládež - prázdninujúci návštevníci Ekoparku zapojiť do súťaže, ktorú vyhlásila začiatkom leta Správa Ekoparku, stačí, ak návštevník vlastnoručne nakreslí to, čo sa mu pri návšteve Ekoparku páčilo najviac a kresbu následne odovzdá: Ing. Jana Klusová, vedúca ekoparku, Botanická 4211/13 alebo klusova@tsmp.sk. Najkrajšie kresby budú odmenené. Všetky kresby budú vystavené a stanú sa pevnou súčasťou stálej expozície o Ekoparku. Vyhodnotenie a vernisáž výstavy sa uskutoční koncom augusta 2014.
 
(VKG)
 

Vyberte región

mark